Jacqueline Kleinpenning  |  06-22595996  |  j.kleinpenning@kpnmail.nl  

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

home.over mij.koesteren.dragen.babydragers.leuke links.contact.

“Een kind heeft nabijheid,warmte,liefde en voeding nodig. Het dragen van een kind is nabijheid, aanraken en wiegen”

 

Na 9 maanden van warmte, veiligheid , gedempte geluiden en begrenzing in de buik, is het voor een pasgeboren baby een hele overgang, zo buiten de buik van de moeder.

Na de geboorte, vooral de eerste maanden, heeft je kind veel behoefte aan koesterend lijf op lijf contact. Baby’s hebben ‘huidhonger’: ze willen graag dichtbij je zijn en niet alleen!

 

Aanraken en hechten

Een baby moet in de eerste levensmaanden na de geboorte veel informatie verwerken. Vooral de tastzin en het evenwichtsorgaan blijken hierbij van groot belang te zijn. De eerste maanden haalt het  zenuwstelsel zijn ‘voeding’ vooral uit bewegingen en aanrakingen. Daarom is het goed dat we de tastzin en het evenwichtsorgaan zoveel mogelijk stimuleren door aanraking en beweging . Intuïtief weten we dat als een baby onrustig is, deze vaak rustiger wordt en zich beter lijkt te voelen als we de baby tegen ons aanhouden en wiegen. In de baarmoeder werd het kind continue ‘aangeraakt en gemasseerd’. Kindjes hebben deze ervaringen ook buiten de baarmoeder nodig om zich veilig te voelen en optimaal te kunnen groeien.

In de dichte nabijheid van de ouder voelt de baby zich veilig in de nieuwe situaties buiten de baarmoeder.

 

Zich veilig voelen is een noodzaak om zich goed te kunnen hechten. Om een goede relatie op te bouwen met de ouder(s) en later ook andere mensen, is het belangrijk dat een baby zich goed kan hechten. Een veilig gehecht kind kan later makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen.